Minden, amit érdemes tudnod a fényvédelemről

Te is imádsz a napfényben “lubickolni” és feltöltődni? Érezni a bőrödön a sok beáramló fény nyalábot és melegséget? Arról nem is beszélve, milyen jó dolog is, ha szépen lebarnulunk! 

Ki ne szeretné? 

Mielőtt ész nélkül kifekszel a napra, kérlek olvasd el ezt a kis szösszenetet! 

Szervezetünk és bőrünk öregszik. A hatások egyre gyűlnek, felhalmozódnak az évek során. 

Beszélünk egyrészt belső öregedésről, amely fénytől védett területen megy végbe. Ennek jeleit a kor előrehaladtával vesszük csak észre (40-50. életév-változó kor). Másrészt meg kell említenünk még a külső öregedést, vagyis a fotoaginget. Ez a folyamat a napfény ibolyántúli sugarainak köszönhető, melyek kisebb-nagyobb károsodásokat hoznak létre a sejtmag DNS molekuláiban. 

Aki sokat napozik, szoláriumozik, egy idő után a test javító mechanizmusai nem lesznek képesek ellátni feladataikat, kóros sejtek keletkeznek a bőrben. 

A leégés bár látszólag gyógyul, de a bőrünk nem felejt! Ezek nyomai több hónap, de inkább több év múlva törnek felszínre pigmentfoltok, de akár kóros elváltozások képében (rosszabb esetben ezek rosszindulatúak). 

Mik is a külső öregedés tünetei: 

– elszórtan jelentkező pigmentfoltok 

– mély, barázdált ráncok korai megjelenése 

– bőrfelszín száraz, érdes 

– a bőrtónus laza és petyhüdt 

Hogy jobban is megértsd a napfény keletkezését és fajtáit, olvass tovább! 

FIGYELEM! “Száraz” rész következik: 

(Akit ez nem érdekel, görgessen túl!) 

A földi élet és a légköri fizikai folyamatok energiaforrása a Napból áradó hatalmas mennyiségű energia. Ez az energia elsősorban ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában érkezik a Földre.  

A Föld légkörébe hatoló napsugárzás a légkör anyagával kölcsönhatásba kerülve jelentősen módosul, a légkör alkotórészei egyrészt különböző hullámhosszokon elnyelik (elnyelés/abszorpció), másrészt az eredeti haladási iránytól eltérítik (szórják) a napsugárzást.  

A szórás okozza a nappali világosságot. Ezeknek a mechanizmusoknak a hatására a földfelszínt elérő napsugárzás jelentősen gyengül, és színösszetétele is változik A légkör egyes alkotóinakabszorpciósképessége alapvető fontosságú a földi élet szempontjából, mivel kiszűrik az élővilág számára káros hullámhosszúságú sugárzást. 

Hősugarak/infrasugarak: 80%-a a napfénynek, látható 12%, míg az ibolyántúli/UltraViola sugarak 8%. 

A mi szempontunkból leglényegesebbek az UV-sugarak, mivel ezek hullámhossza a legkisebb, energiatartalmuk viszont a legnagyobb, melyek nem kívánt biokémiai folyamatokat indítanak be szervezetünkben. A bőr minden rétegére hatással vannak, nagy az áthatoló képességük. 

  • UV-A (315–400 nm):gyulladásmentes direkt pigmentálódást okoz, meglévő pigment további sötétedésével jár. Szemkárosító és korai öregedést okozó.  A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani aDNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. 
  • UV-B (280–315 nm):néhány óra után bőrgyulladást, eritémát, hámlást, majd később indirekt pigmentációt okoz, mely hosszútávon felelős lehet a pigmentrendellenességek és rosszindulatú daganatok kialakulásáért. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór lép fel
  • UV-C (100–280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Az UV-sugaraknak jótékony hámképző hatása is van: elősegítik a sejtek növekedését, gyorsítják azok osztódását. Gyorsabban nő a haj, a köröm. 

Viszont ha a jótékony hatású határt átlépi, túlzott hámképzés alakul ki, így a bőr durva és száraz lesz. 

Hatására a bőr festékanyaga, a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. A melanin a keratinnal együtt elnyeli a sugarak egy részét. Ha azonban a pigmentképzés is túllépi pozitív hatásait, a bőr bizonyos rétegében lassan múló hajszálértágulatot okoz, megnő az érfalak áteresztő képessége, ami savószivárgást von maga után, a bőr duzzadt, érzékeny és hólyagok keletkeznek. 

Megjelennek a bőrön a lemez hámlás, szeplők és májfoltok.  

Ezek létrejöttét elősegítik olyan külső- és belső készítmények, melyek fényérzékenyítik a bőrt. 

Pozitív hatás még, javul a szeboreásaknés bőrök állapota, mert csökkentik a sugarak a faggyúmirigyek működését.  

A hajszálerekben vérbőség jön létre, a vércukor- és koleszterinszint az anyagcserefokozódás hatására csökken. A cukorszint csökkenése a szervezet fokozott szénhidrát elégetésével magyarázható. A cukorszint csökkenése növeli az étvágyat, mely károsan hathat főleg a hízásra hajlamosak körében. 

Amennyiben szeretnénk, hogy a napfény hasznos hatásai kerüljenek előtérbe, érdemes betartani a megfelelő fényvédelem szabályait: 

(Ezt már olvasd el, ha a “száraz” részt kihagytad!) 

– a legelső (direkt) napon töltött idő 10 perc, majd ezt fokozatosan   növelhetjük 

– napi 1,5-2 óránál többet ne tölts napon, különben a káros tényezők   előtérbe kerülnek 

– lehetőleg 11-15 óra között ne tartózkodj napon 

– közvetlen arctisztítás (nyomkodás) után ne menj szoláriumba, ne napozz,   különben az apró sérülések foltokat hagynak maguk után 

– friss sebekkel szintén ez a helyzet 

– figyelj a faktorszámra! Tavasztól őszig időjárástól és a sugárzás   erősségétől függően min. 30, de inkább 50-es faktorszámúval kend be   magad!  

– célszerű olyan fényvédőt használnod, mely fizikai és kémiai egyben. Előbbibe púderalapanyagokat tesznek (kaolin, titán-dioxid, cink-oxid). Minden UV-sugarat kiszűrnek, viszont eltömíthetik a pórusokat. Utóbbiba olyan anyagok kerülnek, melyek megváltoztatják vagy kiszűrik a káros hullámhossz tartományt. 

Sokan nem tudják, de bizony télen is kennünk kell arcunkat. Fény mindig van, így a fénysugárzás is mindig hatássál lesz bőrünkre. Ha szeretnéd lassítani a fotoaginget és hogy bőröd állapota egészséges legyen, tartsd be a szabályokat! Senki nem szereti a gyulladásokat és a foltokat, de a szép, egészségesen napbarnított bőrt igen. 

Nálam a kezelések végén fényvédővel az arcodon eresztelek útnak:) És  ellátlak jó tanácsokkal.

Jelnetkezz be hozzám most:06-30-391-3283

Több helyen forrásom: Bodor Ferencné-Kozmetikus szakmai ismeretek 

         Halmos Judit-Kozmetikai anyagismeret 

Kozmetika Kecskemét