MI AZ A KOMEDÓ?

Komedó (comedo) nem más, mint a mitesszer. A komedó a faggyúmirigy és a szőrtüszű nyílását eltömítő faggyúdugasz/szarucsap.

Összetételében megfigyelhetünk a kivezető nyílás oldalfaláról levált szarusejteket, váladékot (faggyú), valamint egyéb szennyeződéseket a bőr felszínéről.

Megkülönböztetünk nyitott és zárt komedókat.

A nyitottak tágabb vagy szűkebb pórusokban helyezkednek el, maga a mitesszer könnyen elszíneződik az oxidálódás hatására, valamint egyéb sminktermékek maradványai által (“feketefejű” komedónak is nevezik), alakjukat tekintve ducik és kissé kemények, de könnyedén össze lehet nyomni a bennük található zsíranyag miatt. 1-1,5mm átmérőjű, közelebb vannak a bőrfelszínhez. Kialakulásának okai: fokozott faggyútermelés, fokozott elszarusodás (hiperkeratinizáció), külső tényezők. Általában könnyű eltávolítani.

A zárt komedók kivezető járata igen szűk, de tapintással érzékelhetők, nehezen kinyomhatók.

Idesorolhatók a “fehérfejű” komedók, melyeket legegyszerűbben úgy tudjuk megtalálni, hogy bőrünket szétfeszítjük, mert kissé kidudorodnak a bőrfelszínből. Nyomásra igen könnyen, bugyorszerűen előtörnek a külvilágra, csiga alakban. Állaga krémes.

Bőrtípusok, melyeknél előfordul: zsíros/olajos szeborrea, korpás szeborrea felszíni vízhiánnyal. Dehidratált bőröknél megfigyelhetünk még fonalszerű komedókat, amik nehezen ürülnek az erőteljesen csökkent faggyútartalom miatt.

Minden esetben nagyon fontos a bőrtípusnak megfelelő letisztítás és arckezelés, mert néhány esetben gyulladtakká válhatnak külső tényezők (fizikai ártalom: porszemcse, kaparászás, nyomkodás) hatására, ezzel előidézve az aknét.

Nagy arctisztító kezelés Mesotica termékekkel:

– letisztítás: Ionic Clean Gel (érettebb bőrűeknek Kinetic Clean Gel)

– peeling:  Skin Activator + gőzölés

– tisztítás

– fertőtlenítés/összehúzás: Sensonic Peel 8

tonizálás/neutralizálás: pH Balance

– bőrépítés/ultrahang: N3 + Ceramid Blue (ha szükséges, 15 csepp      Calming peptid)

– maszk: Amino Blue

– befejező krém: Hyaluron 3D

*Amennyiben egyéb problémamegoldással ki szeretnéd egészíteni kezelésed, helyspecifikusan a tisztítás után mehetnek az egyéb peptid kombinációk (hegkezelésre, pigmentfoltra, ráncokra).

Jelentkezz be hozzám most!

Várlak szeretettel!

Kovács Vivien Kozmetikus Kecskemét