Borotva vagy gyanta? Esetleg krém? Epilálás vagy depilálás?

Bizonyára a legtöbbünk szereti eltávolítani innen-onnan a szőrzetét. 

Ki így, ki úgy. Valaki borotvál, valaki vegyi krémet használ, valaki gyantázza magát vagy gyantáztat, míg más epilál. 

Még mielőtt lerántanám a leplet az epilálás és a depilálás közti különbségről, ejtenék pár szót a különböző szőrtelenítő eljárásokról. 

Most, hogy már itt a jó idő, sajnos vagy nem sajnos egyre sűrűbben kell megválnunk “őzike lábainktól” (valóban, nem a kecsességre gondolok). 

Valaki előnyben részesíti a borotválást, mert az számára gyorsabb, egyszerűbb, fájdalommentes (hacsak meg nem vágja magát az illető, brr). 

Hátránya viszont, hogy gyorsabban nő vissza a szőr, mivel csak a bőrfelszín feletti részt távolítja el. 

Borotválás során használj valamilyen felpuhítót: borotvahab, gél, szappan… stb. a gondtalan folyamathoz! 

Vannak olyanok, akik a vegyi szőrtelenítő krémeket szeretik. Ezek feloldják, elfolyosítják a keratint, mely következtében kénhidrogén szabadul fel (ezért van furi szaga). A borotvához hasonlóan gyors, fájdalommentes, egyszerre sok szőrszál távolítható el. Gyorsabban nő szintén vissza, nem tartós, kellemetlen a szaga, feloldják a bőr keratinját is. 

Mások a gyantára, cukorpasztára, viaszokra esküsznek. Ki magának, ki kozmetikus által. Sejtheted, melyik a szakszerűbb! 😉  

Manapság már számos összetevőből lehet válogatni, míg régen csak a fenyőgyanta volt. 

Előnye, hogy tartósabb (3-4 hétig is sima bőrfelszín), gyengíti a szőrszálakat, gyors. Hátránya, hogy kellemetlen érzés, kinek kevésbe, kinek jobban fáj, szőrbenövés keletkezhet. 

Csipeszelést leginkább csak kis területen alkalmazzuk: szemöldök, bajusz, 1-2 kósza szőrszál itt-ott. Hátránya, hogy lassú, kellemetlen, kis területen lehet csak alkalmazni. 

Epilátor készüléket is egyre többen használnak. Sok apró csipeszből/fogazatból áll a forgófej rész. Minél több a csipesz, annál gyorsabb, több szőrszálat távolít el és kevésbé fáj (a kevés csipeszessel szemben). Hátránya, hogy talán a leglassabban lehet vele haladni a többi eljáráshoz képest. 

Nos, kérlek szépen, ezek voltak a depilációs eljárások. Nem, nem epiláció! Depiláció = ideiglenes szőreltávolítás 

Na de akkor az epilátor, miért nem depilátor?! Így van a köztudatban. Ennyi. 

Epiláció = végleges szőreltávolítás 

Ilyenkor a szőr növekedéséért felelős mátrixsejteket elpusztítjuk. Akkor eredményes az eljárás, ha a növekedési fázisban sikerül eltalálni a sejteket. 

Epiláció 2 ismertebb típusa 

– fotoepiláció: pl. IPL (a fény a szőr pigmentjében nyelődik el, utána   hőenergiává alakul. A keletkezett hő kicsapja a mátrixsejtek fehérjéit  (koaguláció). 

– galván epiláció: a szőrtüszőbe tűt kell vezetni, mely pozitív töltésű, lúgos irányba tolják el a pH-t. A lúg koagulálja a mátrixsejtek fehérjéit. 

Jelnetkezz be hozzám most:06-30-391-3283